Ik ben annelies.

Ik ben nieuwsgierig. Ik hang graag aan de lippen van mensen met een passie, missie of visie, en ik hou van creëren en analyseren. Dus wat word je dan als je later groot bent? Inderdaad, Portretoloog.

In mijn kinderdromen zag ik mijzelf later als een succesvolle kunstenaar, schrijver of zelfhulpguru. Dierenarts, luchtmachtofficier, archeoloog en reclametekenaar had ik inmiddels al van mijn lijstje geschrapt. Om al mijn dromen te verwezenlijken ging ik geheel tegen alle logica in communicatiewetenschap studeren. Ik werd redacteur bij een marketingtijdschrift. Ik kon weliswaar achter schrijver een vinkje zetten, maar de rest… dat moest in de ijskast.

Na een fascinerende omweg van twaalf jaar bij een internet-marketing/mediabureau en een nog grotere omweg in de vorm van een wereldreis werd ik opnieuw redacteur, maar dit keer bij een spiritueel maandblad. Het was de hoogste tijd om mijn zelfhulpguru-kant te ontdekken. Ik mocht bijzondere mensen interviewen en hun inspirerende verhalen gaven me aardig wat inzicht in mezelf.

Mijn laatste project als webmaster voor een Amerikaanse organisatie die bijzondere sprekers samenbracht in conferenties over wetenschap en non-dualiteit, bracht me tot nog veel meer inzicht: ik moest nu echt iets voor mezelf gaan doen. Iets waarin ik mijn tot nog toe sluimerende kunstenaarschap met het schrijverschap – en in iets mindere mate zelfhulpguruschap 🙂 – kon combineren tot een nieuw beroep. Dat werd de Portretoloog.

Elk verhaal dat je vastlegt over jezelf is een portret. Of dat nu een foto, schilderij, tekening, (auto)biografie, folder, logo, visitekaartje, website, interview, bronzen borstbeeld of bedrijfspresentatie is. Wie ben je eigenlijk? Wat wil je ons vertellen? En wat wil je dat wij van je zien?

Neem nu bijvoorbeeld je bedrijfswebsite… Hoe leg je uit aan anderen wie je bent en wat je doet? Hoe vang je jouw essentie in HTML? Of in een logo? Een visitekaartje?

Hetzelfde geldt voor een fotorealistisch portret: wat van jezelf breng je in beeld? Iets waar je trots op bent, iets wat je dierbaar is, of wat je zou willen zijn?  Iemand zei laatst heel treffend: ‘je portret is een foto van iets dat nooit heeft plaatsgevonden’. Door mijn fotorealistische tekenstijl creëer ik een verhaal over jou, waarin jouw verhaal en en de manier waarop ik jouw verhaal interpreteer elkaar ontmoeten.

Dat is waar Portretologie allemaal om draait: het vangen van jouw essentie, in welk medium dan ook.